A website by War Heritage Institute

Educatief aanbod: Infrastructuur

Educatief aanbod: Infrastructuur

Het parcours

Het Fort van Breendonk is vandaag de dag één van de best bewaarde kampen van Europa. Tijdens het bezoek zal u onder andere met de cellen van de gevangenen, de werf voor waar zware dwangarbeid, de folterkamer, de douches of de executieplaats ontdekken.

Voor het bezoek worden de modernste museologische middelen gebruikt waardoor het mogelijk wordt hieraan een individueel karakter te geven:

  • Getuigenissen van oud-gevangenen
  • 3 grote foto's waarop het Fort van Breendonk van juni 1941 zichtbaar is
  • 69 foto's in allerlei formaten die verschillende thema's illustreren (kantine van de SS'ers, de "Beulen van Breendonk", het dagelijkse appel, de kameroversten, het voedsel, de gevangenen, de ziekenboeg van het kamp, de "Jodenbarakken",...)
 
4 Museumzalen

1e zaal: De gevangenen van Breendonk

Het parcours door de site geeft een idee van hoe de gevangenen leefden. In deze zaal geven we een representatief beeld van de gevangenen van Breendonk. Daartoe presenteren we een portrettengallerij van 21 gevangenen, gekozen vanwege hun belang of hun representativiteit. U verneemt wie ze zijn, waarom ze gearresteerd werden, wanneer ze in Breendonk zaten, naar welke kampen ze gedeporteerd werden, of ze de oorlog overleefden, wat ze na de oorlog hebben gedaan.

2e zaal: interactieve zaal: Ik ben geen nummer

3e zaal: Breendonk, een radertje in het geheel van nazi-terreur

Zo'n 3.600 personen, Belgen en vreemdelingen, Joden en niet-Joden, worden tijdens de bezetting in Breendonk opgesloten. In totaal worden na de oorlog zo'n 41 à 42.000 Belgen als politiek gevangenen erkend, onder wie bijna 14.000 postuum. Slechts de helft van alle Breendonk-gevangenen overleeft de oorlog.

4e zaal: Breendonk na de bevrijding

Deze kamer geeft een beeld van na de bevrijding. 'Breendonk II', de opsluiting van bewakers en incivieken, de eerste bedevaarten en ten slotte de processen van de criminele bewakers van Breendonk.

Andere beschikbare infrastructuur (op aanvraag en reservatie)
  • Een filmzaal waar plaats is voor 80 personen: workshops en voorstellingen
  • een klaslokaal/conferentiezaal/refter die plaats biedt aan 100 personen
  • een refter met 64 plaatsen
  • een bibliotheek met meer dan 800 werken over de concentratiekampen en het nazi-systeem, alsook archieven over de nazi-bezetting in België en Breendonk (publicaties in het Nederlands, Frans, Engels en Duits)
  • een polyvalente ruimte (240m2) waar conferenties of tijdelijke tentoonstellingen kunnen doorgaan