Nocturne: rondleiding naar het verhaal van de postmannen uit Brussel

Nocturne: rondleiding naar het verhaal van de postmannen uit Brussel

Een organisatie van VZW Vrienden van Fort Breendonk

We brengen het verhaal van 39 postmannen uit Brussel die op 1 september 1942 door de bezetter gearresteerd werden.

Op 1 september 1942 werden 39 postmannen uit Brussel gearresteerd. Zij belandden in kamer 7. De kamer van René Hermans, kameroverste, verklikker en beul. De volgende maanden werden nog 9 andere postmannen in Breendonk opgesloten.

“Geen facteurke gaat hier nog buiten”. Zo sprak Fernand Wyss de postmannen toe.

Gewone mensen ... in ongewone tijden! Zij pleegden geen spectaculaire heroïsche verzetsdaden, maar deden wat zij konden tijdens de dagelijkse uitoefening van hun beroep. Zij hadden geweigerd mee te werken aan de Duitse censuur, onderschepten brieven van verklikkers, controleerden de Duitse briefwisseling en werkten mee aan de verspreiding van sluikbladen.
Eén van hen werd gefusilleerd, Paul-Eugéne Hermans. Door de mishandelingen van Wyss en zijn SS-kompaan De Bodt zullen vijf andere “fakteurkes” Breendonk ook niet levend verlaten: Henri Tissen, 39 jaar; Jacques Bonnevalle, 42 jaar; Pierre Crockaert, 30 jaar; Albert De Pondt, 57 jaar en Sebastien Degreef, 52 jaar: zwaar gemarteld smeekt hij zijn beulen om afgemaakt te worden. Een kogel van 1 frank 85 vinden Wyss en De Bodt “veel te duur voor zo iemand”. Allemaal in minder dan een maand tijd omgekomen door ontbering en mishandelingen. Acht werden naar Duitsland gedeporteerd. De rest werd vrijgelaten. De laatste komt vrij in juni 1943.

Info:

Vrijdag 2 sep. 2022 | 20:00

Tickets: 

Nocturne: rondleiding naar het verhaal van de postmannen uit Brussel. | Eventbrite